Sprawdzone dania dla niejadka.
Kalafior jest ble, nie lubię tej zupy, to dziwnie smakuje… Jeden zje ogórka w każdej ilości, drugi wyłącznie pomidora i to bez skórki, trzecia nie lubi sałaty a czwarty nie przepada za makaronem.
Gotowanie dla dzieci to nie lada wyzwanie. Połączenie zdrowego i pysznego w posiłek, który zasmakuje małemu niejadkowi to ten sam kaliber co szybka i bezpieczna jazda samochodem po lodzie (no dobra, może to trochę łatwiejsze). Pocieszenie jest takie, że niektórym się to udaje. Ponoć są dzieci, które zjedzą wszystko, ponoć.
Co prawda wszystkie poradniki mówią, że dziecko w końcu coś zje gdy zgłodnieje. Ale i tak w wielu rodzinach ten proceder spędza sen z powiek. A jak ma się w domu więcej niż jednego niejadka? To jest nad czym się głowić.
Zapełnij lodówkę, znajdź czas na gotowanie, przygotuj dobry śliniak i wypróbuj moje propozycje.
Poniżej znajdziecie przepisy na dania dla niejadka sprawdzone przeze mnie i moje dzieci. Takie, które bez względu na humory zawsze zjedzą. I to o dziwo cała czwórka.
Będzie kilka słów o:
1. Szybkiej bazie do zupy
2. Pysznej zupie ekspresowej
3. Pesto
4. „Pizzy” z kurczaka
5. Pulpetach tonących we włoszczyźnie
6. Szybkiej piersi z kurczaka
7. Koktajlach
Zacznę od mojej bazy do zupy, którą przygotujesz na bieżąco. Najważniejsze – nie będzie potrzebować litrów wcześniej ugotowanego bulionu. W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na „szybkie” zupy. Nic bardziej mnie nie denerwuje jak w liście składników znajduje się ten nieszczęsny bulion. Nie, że go nie lubię, ale najzwyczajniej w świecie nie mam gdzie go przechowywać. Bez niego te zupy nie są już takie dobre.
1. Szybka baza do zupy
Na bazę do zupy będziesz potrzebować:
Marchewka 2 z 4 porcji warzyw
Pietruszka 1/4
Seler 1/4
Warzyw daję tyle aby zajmowały ok. 1/3 garnka, w którym będzie gotowała się zupa.
Na niewielkiej ilości tłuszczu (ja używam masła) podsmaż i duś przez kilka minut warzywa. Dodaj ulubione zioła, przyprawy. Ja dodaję lubczyk, nać pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Następnie zalej wodą i gotuj do miękkości. I voila – baza gotowa. Do takiej bazy wystarczy dodać ulubione warzywa i mamy pyszną zupę.
2. Pyszna zupa ekspresowa
Pomidorowa
Do mojej ugotowanej bazy dodaję przecier pomidorowy i zgnieciony czosnek. Gotuję kilka minut i obiad zrobiony.
Zupę zazwyczaj blenduję, bo u mnie co niektórzy lubią marudzić nad pływającą marchewką. Dzięki temu wiem, że zjedzą wszystko.
Ogórkowa
Do mojej bazy dodaję ziemniaki (można je dodać już na początku do duszenia). Gdy warzywa się już ugotują i będą miękkie dodaję starte ogórki kiszone (nigdy odwrotnie bo kwas z ogórków nie pozwoli na ugotowanie się warzyw).
Krem z brokułów lub zielonego groszku
Znów moja baza idzie w ruch a do niej ziemniaki i brokuł lub zielony groszek.
Aby kolor był jeszcze bardziej zielony dorzuć garść świeżego szpinaku. Niewyczuwalny w smaku a daje piękny kolor.
Zblenduj i podawaj np. z grzankami.
Grzanki do zupy
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie wszystkie dzieci uwielbiają chrupiący chleb. Przyznaję się, że w ten sposób udaje mi się odwrócić ich uwagę od nielubianych warzyw w zupie.
Opiecz tosty, jeszcze gorące przetrzyj obranym ząbkiem czosnku (pięknie się ściera, prawda?). Możesz dodatkowo posmarować masłem. Podaj na talerzyku, niech sobie dorzucą do zupy.
3. Pesto z łososiem lub kurczakiem
Gdy zrobiłam to danie byłam pewna, że zjemy je tylko z mężem. Byłam przygotowana, że żadne z dzieci go nie tknie. Zielone, z ogromnej ilości liści bazylii, ser, czosnek, fuj, nie ma mowy. Jakież było moje zdziwienie gdy wciągnęli całą porcję a nawet poprosili o kolejną i KOLEJNĄ (tak!) dokładkę.
Także to nasz hit jeżeli chodzi o dania dla niejadka.
Śpieszę więc z przepisem na to cudo:
– Bazylia – liście z całego krzaczka bazylii
– Łosoś wędzony – 100-150g lub pojedyncza pierś z kurczaka
– Pestki dyni lub orzeszki pinii lub ziarna słonecznika – mała garstka ok. 30g
– Parmezan lub inny twardy ser – 100g
– 2 ząbki czosnku
– Oliwa z oliwek
– Serek mascarpone 250g
– Sól i pieprz
– Makaron
Gotujemy ulubiony makaron.
Bazylię, parmezan, czosnek i pestki zmiksować na jednolitą masę dolewając po trochu oliwy aż powstanie gładka masa. Możemy doprawić solą i pieprzem aczkolwiek ser jest już słony.
Na patelni podsmażamy pokrojonego łososia lub pierś kurczaka. Dodajemy mascarpone, mieszamy i dodajemy zielone pesto. Gdy po wymieszaniu będzie zbyt gęste możemy dodać wody z gotującego się makaronu.
Podajemy z ulubionym makaronem. Możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi. I zjadamy!
4. „Pizza” z kurczaka
Moje nowe odkrycie dania dla niejadka. To przepis z mojej ulubionej Kwestii Smaku
– 1 podwójny filet z kurczaka
– Sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku i oregano
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 1/2 czerwonej cebuli
– 8 pieczarek
– ok. 130 g mozzarelli w plastrach lub tartej (żółtej)
– Bazylia
SOS POMIDOROWY DO PIZZY
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej
– 250 ml passaty pomidorowej (gotowego przecieru pomidorowego z butelki lub puszki)
– 1 łyżka oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– Sól, pieprz, cukier
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Filety kurczaka pokrój na 3 plastry. Wymieszaj sól, pieprz, paprykę, oregano oraz starty czosnek z 1 łyżką oliwy i nasmaruj tym mięso.
W międzyczasie przygotuj SOS POMIDOROWY NA PIZZĘ.
Do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż na złoty kolor. Dodaj pomidory i wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz suszone oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod uchyloną pokrywą przez ok. 15 minut.
Na koniec dodaj do niego przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj.
Kawałki kurczaka włóż na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy i obsmaż z dwóch stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię wlej drugą łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i chwilę ją podsmaż. Dodaj umyte i osuszone pieczarki pokrojone na plastry, wymieszaj i smaż przez ok. 5 minut aż zaczną się rumienić. Na koniec posól.
Na każdym filecie wyłóż po ok. 2 łyżki sosu pomidorowego, następnie dodać ser mozzarella. Na wierzch rozłóż pieczarki z cebulą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.
Podaj np. z makaronem. Gotowe.
5. Pulpety tonące we włoszczyźnie
Tradycyjne pulpety z ulubionego mięsa a do tego lekki sos. Pasuje z każdym dodatkiem.
– 500g mięsa mielonego np. z indyka czy jagnięciny
– 1 jajko
– 1 czerstwa bułka
– mleko do namoczenia bułki
– 1 mała cebula
– ok. 3 łyżki zieleniny – np. nać pietruszki bądź koperek
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– łyżka masła
– sól, pieprz, liść laurowy
Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż chwilę na maśle i zalej wodą (ok. 2 szklanki). Dodaj liść laurowy, posiekaną nać pietruszki lub koperek (połowę porcji – drugą dodamy do pulpetów). Zagotuj i zmniejsz ogień.
Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą z mleka bułką, startą cebulą, zieleniną i jajkiem. Możesz doprawić solą i pieprzem. Formuj małe pulpety i wrzucaj do gotującej się na małym ogniu włoszczyzny. Gotuj ok. 20 min, kilka razy w trakcie gotowania przemieszaj delikatnie pulpety. Pod koniec gotowani zdejmij pokrywę aby sos trochę odparował. Możesz dodać mąkę i zagotować aby zagęścić sos.
Dla małych wielbicieli pomidorów możesz dodać przecier pomidorowy.
6. Pierś kurczaka dla zabieganych
Kolejny przepis z Kwestii Smaku.
Filety dopraw solą i pieprzem, nasmaruj startym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 35 minut.
Wiele razy już piekłam – spróbujcie również z suszonymi pomidorami zamiast papryki – mmm pycha.
A do tego sos serowo-śmietanowy polany na pierś pod koniec pieczenia i w mig zniknie z talerza.
7. Koktajle
Moje dziecko nie tknie szpinaku świeżego czy w sosie ale w koktajlu same wrzucają do blendera.
Korzystam z tego kilka razy w tygodniu . Czasem zamieniając szpinak na jarmuż. Jeżeli będą dla Ciebie mało słodkie może dodać odrobinę miodu.
Nasze ulubione koktajle to:
1 koktajl
– Maliny mrożone lub świeże ok. 400 g lub więcej
– 2 lub 3 banany – im bardziej dojrzałe tym słodsze
– 2 duże garście świeżego szpinaku baby
2 koktajl
– 2 duże jabłka
– kilka plastrów ananasa
– 2 garście szpinaku
– szklanka wody
3 koktajl
– 2 jabłka
– sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
– 2 kiwi
– 2 garście szpinaku baby
– szklanka wody
4 koktajl
– Maliny mrożone lub świeże ok. 500 g lub więcej
– 2 lub 3 banany
– 2 duże garście świeżego szpinaku
5 koktajl
– 450 g mrożonego mango
– 2 garście szpinaku baby
– sok z 3 pomarańczy
– sok z 1 cytryny
Wypróbujesz?
ŚLINIAK założony?
A jakie są Wasze ulubione dania?